Jam tangan...

Last week en.suami dengan baik hati telah membelikan jam tangan buat isteri dia... (itu pun setelah isteri dia mintak daaa...) 
saya cuma punya 3 utas jam tangan sahaja...umur jam Guess saya dah 10 tahun, Adidas dah 8 tahun, G-shock plak baru 4 tahun.. sekarang cuma tinggal G-shock jer yg masih bernyawa. yg lagi 2 tu dah tak berjalan. takkan le klu ke opis saya nak guna G-shock kan.. tak molek boh!!!
aku plak tak ngam hoo klu beli yang murah tuh...(bukan ler berlagak, klu beli jam 10hengget tu cuma bertahan tak sampai 2-3 minggu, kompom kiok. tu yg malas nak beli tu...)
ingatkan saje nak survey jer kat kedai tuh, tapi en.suami srh try & tengok. dan pulak nye kedai jam itu buat sale akhir tahun kan.... terus dia kata 'OK'!!! aku pun yahOOOoO. 

hehehe.... meh sini sayanggg... tolong berkhidmat untuk saya selama mana yang mampu yer.... 
welcome en.casio...

cantik tak jam baru saya... hehehehee... poyo!!! bluwek...


Genting Highland

Last Friday g short trip holiday ke Genting. Pergh!!! almost 10 years tak jejak ke puncak tu. last pegi dengan kengkawan bikom dulu. zaman anak daro...
Kasi surprise kat anak² sket. dah yang lagi surpised, akhirnya en.suami terpaksa naik cable car sementelaah (ada ke perkataan tu?) mr.kancil ku tak dpt performed naik ke puncak genting... wkakakakaaa. kecut² telo, perut... abis semua la kecut time tu... haahahahhaaa. sabor jer la.
en.suami pun mood ok jer sepanjang hari ke sana.... anak² pun excited giler dapat pegi berjalan... alhamdulillah, tercapai jugak bawak anak² pi bergumbiraaa... yeehaaa!!!!

*tunggu rajin le nak haplod gambo*

 

Penguat Diri!!!





JJCM

Korang suke makan steamboat? adik bradik dgn yong tau foo ler tu.. pergh!!!
aku mmg obses betul dgn makan cucuk² nie... tapi en.somie tak berapa gemor pulak makan steamboat. dah bape kali janji nak melanje makan kat kedai all u can eat nie.. tapi selalu terbengkalai...(pasal dia tak bape suka kan... huhuhuhhuu)..
lambat nooorrr nak tunggu dia melanje, sudah nya aku jugak yang ajak plus tukang belanja la kan... memula terjah ke Asapanas kat Selayang tuh...skali tutup daaa.. choti deepavali kor... adib yg sibuk sgt nak ke situ... omak eh lagi le suka kan.. mmg nak pegi sesangat.
konon ingatkan dia le beria-ia nak makan sangat, ajak kan juga en.suami ke sini... FLaming Steamboat ..... sudahkan kitaorg ber 3 yang enjoy makan... adib tak makan apa... layan ice cream jer.. perut dia tak sedap pulak time tuh.... sabo jer la. little lu'lu ler yg suka.. dpt makan udang banyak²... sedappp woooo makan steamboat... nnt nak pegi lagi ler... jomm!!!

tengok tue... meleleh air liur kooo... slruuuppp!!!
 

say cheeseeeeeeeeeee...

Last week menyiapakan order chis bedebah... eh silap.. chistat ler... ngeh!ngeh!ngeh!!!
order dari ma first customer... ma kazen. order utk wedding kazen jugee. tq sebab srh saya buatkan...
jenuh jugak nak mengadap smpi 600 biji. sambil tu buat extra jugak untuk org rewang. 
rasa mcm nak muntah ijooo nengok nye. tapi dah suka buat kan... layankan jer la.
tapi next time banyak kena improve kan lagi ni... insyallah,


l






After 10 years.

Musim orang kawin kembali, dah hujung tahun kan.... berderet orang naik pelamin. Dulu masa bujang, ingatkan senang la nak tempuh nye.. iye la, sebab kita kawin dengan orang yang kita sayang.. dan orang yang sayang kita... kawin suka sama suka  katakan.
Rupa-rupa nye susah kau... sangat susah. klu time gaduh tuh, setan cepat je bisik... kata menyesal kawin dgn ko... hahahaa.. tu masa gaduh ler... time elok, biasa jer.. tu la partner kita dunia akhirat... hahahhaaampeh!
Honestly, 10 tahun pertama perkahwinan mmg sangat, sangat, sangat.... MENCABAR! kita baru dapat mengenal, menyelami everything about our partner. itu pun rasanye belum lengkap. tu tengok orang yang baru kawin 2-3 tahun dah bercerai... mungkin sebab dua-dua tak bersabar, takde tolak ansur.
aku ni pun klu la talak tu kuasanya kat tangan perempuan, tah berapa kali en.suami tu dah kena cerai... hahahahaaa....
10 tahun dah kawin, rasa nye aku baru closed dgn en.suami, makin berterus terang. dah malas nak gaduh lama-lama... mcm² lagi lah. harap² nye biar lah jodoh ni berkekalan hingga hujung nya. gaduh² tu adat lah kan.. yang penting, MESTI KENA BERTOLAK ANSUR. kena saling memaafkan... sentiasa berdoa pada Allah tu yg terutamanya. 
Buat en.suami, saya maafkan segala kesilapan, kesalahan yang telah awak lakukan. tapi saya tidak pernah melupakan apa jua kesalahan awak. dan saya sentiasa menyayangi awak kerana Allah dah utuskan yang terbaik untuk saya. terima kasih kerana sudi menjadikan saya isteri & ibu kepada anak² awak. saya sayang awak lapan ratus juta ribu kali.... muuaaahhh!!!!

Musim Choti Kembali!

Kejap je dah November kan... so, school holiday just round the corner. 2 hari lagi jer sekolah kan.. pening la tok mak. cucu² bertuah dia berhimpun kat umah. at this moment, tak de apa plan pun utk budak² ni lagi.. tunggu jer la untie ain punya plan.
tapi yang pasti, kena standby tenaga & masa untuk wedding acik apis. semua kena turun rewang... yeeha!!!!

Cheat!!!

Ini la perasaan bila kita kena tipu kan!!!



hope this will be the last!!! REMEMBER!!! 
 

Tersentuh hati.



Mlm smlm kepulangan dr office dlm pukul 11.30 mlm, smpi umah sunyi jer. bagi salam, tak menyahut. Selalu little lu'lu yang meluru dulu. En.somie dah terbongkang atas sofa tokmak.
rupa² anak-anak sudah ketiduran di depan tv... pergh!!! touching giler weh. mcm anak² takde mak jer. menitik² ayo mate. kesian bdk², baru sebulan mak eh balik lewat dr opis.. camno la klu setiap bulan mcm tuh. 
Hampir 3 minggu balik lewat, weekend pun keje smpi mlm... br mlm tadi terasa sangat penat. iye la, dah balik lewat menunaikan tanggung jawap sebagai pekerja, balik sambung plak as a mother, wife & daughter plak. sib baik gak tido umah tokmak, klu tido umah sendiri... lagi sambung obertime lagi... hahahahahaa... penat akak dek non... 
tapi tumpang tido kat umah, kena gak berehkan keje² umah...
penat eh jadi org puang nie...hmm.. sabar jer la.. mintak Allah sihatkan tubuh badan utk take care of my family. i love my families very da' much!!!

Happy Birthday Abang!

hush!!! tak sempat nak buat entry genap abg 7thn, 19hb OCt hari tu. omak eh' asik bizi je kat opis. dia plak asik tanya birthday abg tak buat apa² ker? dah ckp tak... terus kesat air mata.. nak buat macam mana anak oiii.. dah sebulan ni mak kau asik balik lewat jer.
Sib baik ain nak buat besday untuk anak² nye.. nyelitkan jugak belikan kek. suka la dia.
lagi suka plak apak eh belikan jam.. (tah berapa kali beli pun tak tau dah)...
Untuk Muhammad Adib B. Nazzarul Zaid, semoga jadi anak & abang & muslimin yang baik, soleh, baik akhlak..menjadi contoh yang terbaik utk ISLAM. insyallah. 
mami, babah & adik dan semua... sayang abang infinity. muahhh! muahh!!!

Exam Time

Minggu periksa akhir tahun kan... smlm anak bertuah tu periksa kau...(tapi budak KSSR lebih pada ujian LINUS)...
Boleh pulak dia lupa, sabor jer la. memandangkan aku asik balik lewat jer, tak sempat nak check & buat revision untuk adib... adoiiii. (bad mom!!!)
semalam paper BM & Dunia Sains... ari ni paper English & Agama... dia releks je kata ada periksa.. omak dio ni yang lebih gabra.
Buat yang terbaik la anak oiii.. apa je result abang, mami & babah terima jer dgn redhoo... start cuti skolah ni ko masuk tuisyen eh. jgn harap dapat nak bersenang lenang di rumah tokmak!!! amekau!!!!

buat yang terbaek!!!
 

Busy

Not busy body okay... hari nie hari Ahad wey... jam 5.30ptg ni masih ada di office membuat kerja-kerja opis..(takkan buat kerja rumah kat opis plak kan..) smpi akhir bulan ni manyak lak koje kat opis... harap-harap cepat la berakhir..
Tp nampak gaya mcm kena raya Haji kat opis ler plak.. huhhuuuuu..
harap² bos masyuk, nnt hujung tahun buleh le bagi bonus eh bos.. klu ko tak kasi kan bos.. kompom aku masuk bilik ko, then aku mintak duit bonus aku tuk tahun nie.. hahahaaa!!!
korang pikir aku akan buat  macam tu ker? hahahahaaa... 

kompom aku akan buat!!! hahahhaaaa jgn tak cayo. tgk  la nnt. ;p

penat wooo... sian anak & laki den kat umah...

Hari Sukan SKLK

Jumaat lepas (5hb Okt) hari sukaneka utk abg dib & jaja... as usual le kan... mak dier nih gigih menengok nye. tahun lepas tokmak, mama mie semua datang nengok... tahun nie cuma aku & little lulu je yg adooo.. babah jaja pun ado, tapi kejap jer. Yg kelakor nye diaorg nie mmg ber'sukaneka'.. bukan bertanding utk menang... berlenggang kangkong kor. hmmm... sabor jer la.

sib baik yang saguhati pun dapat medal...klu tak, ada yang muncung sampai ke depa..

waiting
 

Haji... haji.... hajiiii mustopha... hahahaaa

Lawak tajuk entry kali nie.. cite tayang kat astro kan... giler lawak budak kecik tu.
Actually mmg dah masuk musim haji kan. baru ku terhegeh² nak buat entry... awal pagi 30hb Sept tu semua berkesempatan menghantar CikSimah ke Kompleks Tabung Haji... seblm gerak lagi masing² dah touching la kat rumah. Especially Aris & Co' kompom ler kan. ayor mate meleleh. nk² tengok chu... 1st time ko dah nak berpisah kejap dgn kakak yang jaga dia since arwah mak (nyaie) dah takde. 
Semoga CikSimah peroleh haji yang mambrur, kesihatan yang baik sepanjang berada disana. Moga² Allah panjangkan usia ku untuk menjadi tetamu NYA pada masa akan datang. Amin!!!!

*pagi tadi ciksimah call mama, punya la mama excited dpt ckp, sebab line terang & jelas, macam ckp dr Keramat ke Kg Baru jer... hehehee.

gambar ehsan dr camera safidah.

10 tahun dah

camner nak kira tarikh anniversary eh? tarikh taim akad nikah ke tiam esok nye kita bersanding? ke time bila kita main...hahahahhah 18sx ko!!!
tarikh 28hb Sept 2002 tarikh nikah... en.suami kata time tu anniversary kita. tapi pagi tadi takde pun cakap apa² dgn saya. ish!!! esok la tu eh???
Kejap ke lama 10 tahun tu eh? hmmm... lama gak kut. tapi rasa macam baru je kawin, walaupunnnn... hahahahaa...
Untuk En.Suami, semoga kita dipanjangkan umur perkahwinan. Semoga Allah memberi petunjuk agar en.suami dapat menjadi imam yg terbaik utk saya & anak²...
Saya sayang awak lapan ratus juta lima puluh kali... muahhh!!!


zaman kuruih!!! ahaks

Duit Raya...

Raya kita nie dah sinonim dgn duit raya kan. Klu takde duit raya, kira tak meriah la raya. Dalam sampul tu tak kisah ler berapa RM nye kan. klu dapat besar, rezeki le. klu dapat yg sikit... alhamdulillah. tak didik anak-anak 'sibuk' dengan duit raya nie. dapat je bagi mami.. (mami la yang untung kan.. hahahahhaaaa)
Every year acik ateng akan beri duit raya pada adik beradik & ipar duai di open house umah ain... tahun nie cuma dapat RM 6 jer.. dan yang paling untung skali En.Suami ler...dapat RM 50... sampul raya acik ateng ada pelbagai nilai RM yang akan dipilih oleh Aris & Co.. ikut nasib la dapat berapa kan. hehehehe...
Menjak adib dah pandai nilai 'RM' nie.. sibuk gak dia nak mengira duit raya dia. tapi jgn kira depan orang hoccay. nnt baba dia akan naik angin. sebab nye baba tidak suka akan situasi demikian. dan jgn dibawa duit itu ke hulu ke hilir... pun tidak digemari oleh baba mereka. 
Anak² dah plan nk beli apa dengan duit raya mereka...(takde chance le mami nak melanje duit raya mereka itu... hahhahahaa) tunggu rajin, baru g survey apa yg mereka mahukan. 

koleksi sampul raya yang anak-anak dapat

tebalkan... ni baru anak 2... klu ramai anak? lagi ler tebal kan... jom beranak lagi!!!
 

Makan-makan di bulan Raya

Selagi dalam bulan Syawal, selagi tu la asik makan jer kan... elok dah time bulan pose turun 4-5 kilo... tang raya naik berkilos-kilos... aduiyepun!!! mana dengan beraya, open house... org kawin lagi... pergh!!! penuh pewot.
Dah lama rumahku tak menerima tetamu di waktu raya, tahun nie sepupu en.suami nak datang beraya... so, last week ajak sekali harung datang rumah... senang keje. sekali masak untuk sedara mara, adik beradik dan MIL... plus bestpren en.suami... hambik kau, janji nak buat malam... ada plak yg nak datang petang... en. somi plak pi kutip abg ipar anak beranak kat sg.buluh... bersilat aku kat dapur sensorang.. sib baik little Lu'lu buleh diharap. jd assistant mami of the day. dan sib baik menu pun buat yg simple-simple jer. kazen en.suami request spaghetti bolognese, sambil ku buat steamboat... tauhu teratai.. dessert. berdoa byk² kau takut makanan tak cukup... alhamdulillah!!! cukup makanan nye. 
ni tengah pening kelapa nk pikir menu untuk Aris & Co' plak... bila masa nye, tunggu jer laa... next week adib dah skolah ganti... tak pun tunggu 29hb Sept pun ok.. leh celebrate anniversary ku yg ke 10tahun... yeeahaaa!!!!

Cerita Raya 1433

Baru start keje (28th August) setelah seminggu choti raya. Monday tue ambil EL, pasal adib masih demam. dah lama tak demam, sekali demam... terus ku bawa dia check kat GH memalam kat sana. Kena ambik darah pasal dia demam ON - OFF dekat 4 hari... confirm lah kan suara dia akan kedegaran 1 klinik tu.. nangis* 
Alhamdulillah, sekarang dah ok. syukur!!!
Cite raya saya tahun nie.... hmmm... malam raya umah tokmak... menyediakan all food utk sambut raya lah kan. Sok pagi lancar ke Jalan Kucin dlm pukul 11 mcm tuh... raya kat umah MIL cam biasa.. sampaikan aku & adib bosan duduk rumah.. MIL tak larat nak g memana... kitaorg plak tak sampai hati nak tinggalkan dia. Tp dah disebabkan kebosanan yang melampau batasan, en.suami ajak jugak ke Sentul. umah uncle Ali, tinggal le MIL sensorang ke umah. Anak kesayangan dia dah balik kampung mini kat perak selama seminggu. Sib baik ler anak kesayangan lagi sorang volunteer nk tido sana temankan dia...
Raya ke 2 terus ke kampung abah lah pulak. Kali ni kami anak beranak balik santai-santai jer. takde nak rushing sgt pun... gerak pun lambat, siap singgah makan, minum.. beron... hahahahahaa....
Dan acara wajib waktu malam di kg, apa lagi.. BBQ & main bunga api dan mercun sampai lebam hoccay!!!... (tu sampai demam anak bujang den... hambik kooo)
dan hari-hari raya seterusnya seperti selalu... g ziarah sumer umah sedara mara... 
Tahun ni sambut raya tak cukup ahli forum Aris & Co. dila raya johor dulu... 
tapi tahun nie bakal nye ateng beraya sesama... siap kena dera pakai sampin lagi...
insyallah tahun depan aris & co bertambah ahli baru.. insyallahh!!! doakan yer..

gambar raya sekeluarga yg agak sempurna untuk tahun ini... tidak separti tahun² lepas...

Selamat Hari Raya

Tinggal 2 hari je lagi untuk melakukan ibadah puasa tahun nie. Makna nye dah dekat nak raya lah kan... Rasa sayu & sedih sangat-sangat sebab dah raya dulu... :( Lain betul perasaan untuk meninggalkan Ramadhan kali nie..(agaknye dah faktor umur kan... lebih merasai kelebihan bulan mulia nie) tapi tak per la.. Ustaz Don kata, org puang yg dah raya dulu... kena banyak redho sebab Allah dah kasi cuti... bukan kita yg mintak kan.... semoga Allah beri kesihatan... dipanjangkan umur bagi kita semua untuk bertemu dengan Ramadhan yg akan datang.
Last week dah settle marathon buat biskut & kuih raya... sampai nak muntah pulak rasa nye.. then, 1st time berjaya buat cookies choc chip berasa sangat sedap sekali. Almaklum ler, kan rumah tokmak allergic buat choc chip. Manjang je tak menjadi... last year Mama Mie buat guna resepi CikSimah... alhamdulillah berjaya. This year aku try resepi lain plak.. lagi syedap wooo... tak caya, jom pi raya umah mak aku daaa... hahahaha...
Tahun ni a bit frustrated sikit, sebab.... huhuhuu... umah tokmak takde pasang pelita... huwaaaaaaaaaa!!!! aku kan obses dengan pelita nie kan. Takper la. harap mlm nie ke esok, en.suami akan baik hati nyalakan pelita untuk saya.... yer....
Raya mana tahun nie? aku cam biasa ler... rutin raya yg tak berubah... *borink!!!!
tapi apa buleh buat, mak redho!!!
Selamat Hari Raya buat semua, mohon ampun maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. Maaf Zahir & Batin... buat yg pulang ke kampung, pls-pls-pls... kamu jgn nakal! bawak keta ingat insan lain. Pandu cermat insyallah jiwa pasti selamat. Semoga Allah melindungi kita semua dari segala perkara yang tidak diingini.... insyallah jumpa lagi seminggu lepas raya... yehooo!!!!



Minggu Akhir

Kita dah masuk zon minggu 10 hari terakhir Ramadhan 1433 (2012).. kejap jer kan.
Tahun ni persiapan raya ala kadar jer.. lebih rasa nye ke aktiviti utk bulan Ramadhan jer... almaklum ler, anak dah mula berpuasa penuh.. kuih raya yg dah di buat pun, dah separuh jugak diperabih nye... (kena le mami bancuh lain nnt)...
Tinggal lebih kurang seminggu jer lagi kita berada di bulan mulia nie, moga Allah panjangkan lagi umur kita untuk sampai ke akhir nye dan dapat bertemu dengan Ramadhan yang akan datang.... ya Allah, kepada Mu kami bersujud. Rahmatilah kami semua... amin!!!




JOM KITA KEJAR MALAM AL-QADAR...

Tips
Beberapa tips dalam merebut pahala dan kelebihan malam Lailatul Qadar :
1. Bersedia untuk merebutnya dari sekarang terutama disegi keyakinan, kesungguhan merebut peluang tahunan ini dan merancang kalender harian agar mengosongkan 10 malam-malam terakhir tersebut untuk tujuan itu semata-mata; tidak untuk kesibukan lain.
2. Memahami bahawa dimana jawatan, kedudukan dan kesibukan kita di dunia ini, tujuan utama manusia dijadikan ialah untuk beribadah kepada Allah S.W.T dengan penuh keikhlasan, bersedia untuk hari (Akhirat) yang tiada gunanya lagi harta dan anak-anak, melainkan orang yang bertemu Allah dengan hati yang sejahtera.
3. Putuskan dari sekarang masjid mana yang akan kita gunakan untuk iktikaf, siang dan malam, samada sebahagian atau 24 jam sehari. Pastikan AJK masjid tersebut memahami ibadah iktikaf dan qiyamullail 10 malam terakhir agar tidak berlaku masalah pengurusan dengan mereka yang tidak memahaminya.
4. Dapatkan teman agar sama-sama dapat melakukan ibadah tersebut secara berjemaah.
5. Jika anda bekerja di bawah majikan, kenalpasti hari-hari yang akan dimohon cuti agar dapat lebih hari untuk beriktikaf di masjid. Jika anda tidak dapat mengambil cuti kerja, anda boleh cuba berktikaf di masjid sepenuhnya dalam cuti hujung minggu pada hari Sabtu dan Ahad.
6. Jika anda seorang pelajar, cuba habiskan kerja-kerja rumah atau assignments dari sekarang agar tidak tertimbun pada 10 malam terakhir Ramadan. Beli tiket balik kampung lebih awal agar tidak disibukkan mencari tiket nanti.
7. Bersedia untuk Aidil Fitri lebih awal agar kita tidak disibukkan nanti dengan membeli belah, memasang langsir, membuat kuih-muih, menyiap atau menjahit pakaian Raya dan sebagainya seperti yang sering berlaku pada ramai orang yang kurang memahami dan menghayati kelebihan 10 malam terakhir Ramadan.
8. Memahami bahawa asas perubahan ke arah kebaikan pada seseorang bahkan pada sesebuah umat ialah pembaikan jiwa yang ada di dalam diri masing-masing. Madrasah 10 Malam Terakhir Ramadan yang bakal dilalui boleh turut membantu mencapai ke arah perubahan tersebut.
Semoga Allah mengurniakan ketaqwaan kepada kita setelah menjalani ibadah di bulan Ramadan ini. Kita keluar darinya nanti dengan beroleh rahmah, keampunan dan selamat dari api neraka. Amin.
- Artikel iluvislam.com

Selamat Datang



Semoga Ramadhan ini lebih baik dari yang lepas²... Moga-moga Allah beri kesungguhan & kekuatan untuk melipat gandakan ibadah dibulan yang mulia.... syukur, Allah masih beri nafas untuk menyambut nya... Alhamdulillah...

Lunch Treat

Semalam bos melanje makan sempena nak sambut pose... first time makan kat sini : SABA RESTAURANT.... food ok la...muleh repeat lagi... yg lelain sumer makan nasi... hanith la mandi ler... aku jer ambik kebab, beef tikka... rega kebab pun muleh tahan.. kalah makan mekdi kau....mekasih bos... nnt melanje makan lagi.... hehehehe...



(gambar hasil en.goole)
 

Selamat Datang...


Back to Skul.

Hari ni sesi persekolah bermula semula setelah berchoti selama 2 weeks... sib baik anak bujang tu, ok jer g skolah mcm biasa.. fuhhh!!! selamat.... 
untuk semua yg masuk sekolah balik tuh... belajar rajin-rajin yer... ada rezeki, choti hujung tahun nnt kita g jenjalan lagi.... insyallah!

 

Kerabat Nyaie & Yaie Berkompol...

Alhamdulillah... apa yang dirancang, berjaya dengan izin-Nya.
Setelah hampir 1 bulan lebih merangka, merencana berusaha.. akhirnya BERJAYA. Sykur sangat-sangat. Permulaan yang +ve. Credit to all members. Sangat supportive, sporting, semua lah. Terima kasih kepada pencadang, (credit to me, klu tak mesti takde plan nak buat famili day ni kan.. hehehee) tukang support...(klu ada pencadang, takde tukang support... tak jadi juge kan)
Semua ahli KERABAT MEMANG dA BEST in da world... dari nyaie, yaie, pakcik, makcik, anak buah, sepupu sepapat... semua lah... sayang korang lapan ratus juta ribu kali....
Insyallah, tradisi akan diteruskan untuk tahun-tahun akan datang... semoga hubungan kekeluargaan kita terus erat hingga ke generasi seterus nya... 

2hb Jun 2012 > 
Aris & Co' bertolak ke Johor pukul 7.00a.m. berapa kali stop, makan... kereta ku naik temperature nye. Lajak smpi ke pelabuhan Johor.... mcm².. Alhamdulillah smpi ke Pasir Gudang dlm pukul 2 lebih.
Tuan rumah sediakan lunch yang sodap... lepas Asar prepared utk BBQ & birthday party.
Meriah, meletup dgn tema PINK hoccay... ramai la jejaka yg TAK PERNAH PAKAI Pink, terpaksa mengalah... takut kena denda dgn Event Manager... (hahahahaha.. tau takottt)... Wak Misai & Wak Lijah pun sanggup keluar mencari baju PINK bg mengikut tema... rock wooo...

3hb Jun 2012 >
Seawal pagi MasterChef dah masuk dapur menyediakan makanan yg lajat-lajat... Nasi lemak TERBAIK dari ladang kau... then heading to Pantai Balau... dekat² dgn Desaru... 
Acara sukaneka bermula lepas masing² isi minyak mengikut tank masing-masing.. hahahhaa
acara sukan lebih kepada GELAK, Main TiFu untuk menang kan... hahahahaa...
Of cos my team Warrior Comel yang menang kan.... 2nd team Go Fighter and 3rd team goes to Sempoiii....
Pembahagian Hadiah & acara Exchange gift sambil layan gambar memang terbaik diwaktu petang sblm malam nye kita semua makan luar... mmg owsemmm kan...
lagi tertarik plak ramai² g hantar Bona ke stesen bas utk balik ke KL...hantar rombongan mcm nak ke Mekah... kelas kau jah...
Sebelum balik, mari singgah ke Danga Bay utk pegi funfair.... padat betul jadual kita kan...

4hb Jun 2012 >
berkemas-kemas la kan untuk pulang ke KL... sambil breakfast nasi ambeng & nasi dagang dan roti canai... layan gambar lagi...
then beramai-ramai ke umah cikUchuk utk lunch. doa selamat sikit... sambil berselawat, bersalam-salaman... berpelukan dan hiba utk berpisah.. sedih kau..
apatahlagi adik beradik mak aku da... moga semua iteww diberikan Allah kesihatan yang baik, umur yang panjang untuk berjumpa lagi untuk tahun-tahun akan datang.. Ameen.
Sebelum sampai ke KL, singgah pulak ke Sagil... sempat pulak masing-masing mandi sungai pukul 6.45 ptg.. aje giler le korang nie...

Apa-apa pun gathering nie berakhir dgn jaya nye... TERIMA KASIH SEMUA.

Kerabat Yai Sahlan & Nyai Gemuk yang hadir utk 1st Family Day di Jay Bee

Holiday Mood


suda tarak ada mood mau pegi keijer ler... huwaaa!!!


Neu hair

rambut little lu'lu dah kena kerat dgn tok mak... huhuhuhuuu.. rambut budak kecik tuh memang tak pernah pun gunting since dia lahir... disebabkan dia tak suka sikat rambut dia yg mcm megi goreng tuh, dgn jaya nye tokmak jd hair stylish utk little lulu... hehehee...


dah kontot dahhh... nama pun suda tukar jadi Amoi jual sayur...

 

nanti bela balik rambut jadi panjang mcm nie ye dik


If he is here...

he s 8 this year... dah sekolah standard 2 kan.... 
semalam 21hb Mei genap 8thn baby mami tinggalkan mami & babah dan adik²...
Untuk sayang mami, mami tak pernah langsung lupakan 'abang'. mami tak pernah lupa ceritakan pasal 'abang' pada adik-adik. cuma buat masa nie abg ngah (abg adib) je yg penah pergi ziarah kubur 'abang', dia pun tak buleh selalu pegi, sebab nnt dia sedih..
adik lu'lu belum lagi ziarah... insyallah, pasti 1 hari nanti mami akan bawak adik.
setiap kali mami terkenangkan 'abang', airmata mami pasti mengalir. sebab mami sangat-sangat rindukan 'abang'.
 
'Muhammad Adam yang mami sayang' tunggu mami, babah dan adik-adik...
Mummy always love u my little baby boy and you'll be in my heart... always.





Teachers Day Lah.


Selamat Menyambut Hari Guru buat semua bekas-bekas guru yg pernah mengajar saya selama ini. Jasa guru-guru si SKLK & SMLK & UiTM (w/pun tak abis blajar korr)... takkan saya lupakan. Semoga guru-guru semua beristiqomah mengajar anak-anak bangsa demi agama & negara yg terchina...

but, guru yg paling hebat dalam hidup saya ialah Puan Noriah Hj. Sahlan... tq mama.. love u so much!!!

Aku belikan beg manik-manik buat Ustazah sek.agama & cikgu kelas dak dombek tuh.. tak tau nak bagi apa daaa.. korang bagi apa kat cikgu anak korang yek???


Dating Taim...

Ari senin lepas g dating en.somie seharian.. keh-keh-keh.
Lama giler tak berdua-duan uolsss..(setahun tak sekali kau)... dating kat mana? hahahahhaa
kat umah jer koo.. (syhh, jgn ckp dgn tokmak yer...) pastu gi layan muvee...(pun dah lama tak dating nengok muvee)
aku mmg tak minat le sgt nengok cite ala-ala adiwira omputeh nie. layan kan jugak le en.somie nak nengok cite nie... layannnzzz.   

 




ok le jugak cite nie. takde la smpi tertido mcm kazen ku iteww.. kah-kah-kahhh!!!
Thor sangat owsemmm..i like~  hehehheee.
 

Bersih 3.0

Ramai yang join Bersih 3.0 pd 28hb April ari tu? kat FB dah merata org haplod gambar, cerita, youtube masa hari kejadian. Ada yg betul, ada yg fake... so, terpulang la pada persepsi masing² kan. (kata duduk negera demokrasi terpimpin bak kata P.Ramlee)
Aku, mama, dila, apai dan my little Lulu pun pegi jengah ke sana uolllsss... driver tak lain tak bukan Acik Ateng... keh-keh-keh... (berani-berani kau.... tapi weols pegi pagi. tu pun duduk kat sipi-sipi jer) 
Yang paling mantap skali my elder sister pegi join masa waktu kemuncak beb. siap kena gas pemedih mata, merasa la berlari-lari anak dikejar dek pak polisi.. hahahahaa...(semangat!!!)
Actually apa sebenarnya perhimpunan bersih nie yer???





pada mereka yg tidak tahu @ tak nak ambik tahu, itu la tuntutan yang dibuat...
sumer dok bising kata tunggu la election klu tak puas hati.. pangkah mana suka, tapi klu itu election pun tak berapa nak bersih... sapa mau tolonggg??? (mana ku tau itu election kureng bersih??? pasal aku penah & follow yg lepas-lepas punya election mmg tak berapa nak jujur hokey!!!) 

Syyyhhh!!! undi adalah RAHSIA.....



Motivasi 2.0


Motivasi...


Bila Hati Rasa Kosong...








Hanya berserah kepada Allah untuk menentukan yang seterusnya....:(

Dalam Perancangan...

Aris & Co' bercadang mmg nak bawak anak² pi berjalan-jalan coming school holiday nnt. Mcm² plan le. nak kesana le.. ke sini la kan. aku pun suggest le kat ain, jom kita pi jenjalan johor plak. asik turun johor time owng kawin jer. tak dpt pun nak berjimba. sambil tu tempat tido pun buleh save... hahahhahaa..(nk tumpang tido umah nyaie miah le kan... sambil nyelam, sambil minum ayor le kan...)
memula, smua mcm tak stuju jer. last² agaknye semua mendapat hidayah dr Allah terbuka hati nak kata ok jugak g johor... hehehehee..
dh tu aku pun menyuarakan hasrat kpd anak tuan ghumoh.. ajak dia pi balik umah mak dia skali. dia pun mcm ok jer.. ajak le plak si shapis, dia pun mcm ok jugak... dah ada Ngainon & co, Aris & co, Arip & co beserta Sidek ENT... ramai tu. plan buleh le buat famili day.
sambil risik dgn sepupu sepapat yg lelain kut buleh join sama kan...
klu jadi (HARAP² JADI LA KAN...INSYALLAH)... plan nk pi naik bas... nk buat t-shirt... mcm² lagi ler. moga Allah perkenankan rancangan kita semua. Semua Doa byk² eh..





MODE: anak² dah tak sabor nak naik bas pi johor... yeehaaaaaa!!!

Dah Stop dah...


Akhirnya!!!... dah kira 2 minggu jugak my little Lu'lu dah fully stop isap cik.tek... menjak dah 3 tahun ni isap cik.tek pun memain jer. buat cukup syarat jer...
little lulu senang isap puting. no prob... takde masalah langsung. bagi le puting mcmana skali pun, rilek jer dia nyot masa bby. tak mcm abg dia dulu, jenuh bg macam²... tak moh. last-last puting BABY OK jugak jadi pilihan...
masa pantangkan little lulu, mak dia mengempam cik.tek dgn pam Avent tu... dia jadi terbiasa pulak budak ni dgn puting Avent yg besar gabak tuh... huhuhu, smpi skrg dia masih guna botol Avent jer doh... almaklum jer la kan harga utk produk tu bape hengget nye. puting susu je pun udah mencecah RM30 kau. blm masuk botol nye... fengshann!!!
memula dulu time nak tido little lulu sibuk jugak nak cari cik.tek, gelisah semacam jer nak tido... now, tidak lagi.... yahoooooooo!!!!


....

1. Bersihkan diri sebelum tidur.

i. Gosok gigi dan mengambil wuduk.
ii. Ingatkan anak supaya membaca doa dan ayat-ayat Al-Qur’an sebelum tidur.
iii. Baca doa sebelum tidur.
iv. Baca Surah Al-Fatihah, Ayat Kursi, Surah Al-Ikhlas, Surah Al-Falaq, Surah An-Nas.

( Sapu ke seluruh tubuh hingga ke bawah ).

2. Cium ubun-ubunnya sebelum tidur dan hembuskan doa-doa terbaik untuk kebaikan si anak. Diantara doa-doanya ialah :

Dan (Ingatlah) ketika Luqman Berkata kepada anaknya, di waktu ia memberi pelajaran kepadanya: “Hai anakku, janganlah kamu mempersekutukan Allah, Sesungguhnya mempersekutukan (Allah) adalah benar-benar kezaliman yang besar”.

Allah Maha Lembut terhadap hamba-hamba-Nya; dia memberi rezki kepada yang di kehendaki-Nya dan dialah yang Maha Kuat lagi Maha Perkasa.

“Ya Tuhanku, anugerahkanlah kepadaku (seorang anak) yang termasuk orang-orang yang soleh.”

KAEDAH MENGEJUT ANAK BANGUN DARI TIDUR

Ibu-Ibu, bapa-bapa serta saudara-saudari seislamku,

Ingatlah,
Setiap Insan pasti mahu memulakan harinya dengan ceria dan bersemangat. Jika bangun pagi sudah dimulai dengan perkara kurang baik, ditakuti ia akan merosakkan mood sepanjang hari.

Sebelum tidur, pasti kebanyakan individu menyimpan cita-cita untuk masa depan, mengenangkan peristiwa lalu serta memikirkan perkara yang akan dilakukan pada keesokkan harinya.

Ingatlah wahai saudara-saudariku…
Cuba kita ingat dan kenang kembali bagaimana ibu mengejutkan kita bangun pagi setiap hari untuk ke sekolah serta hari-hari cuti. Namun apabila besar dan mula ke sekolah menengah kita sudah pandai mengunci jam sendiri untuk bangun pagi ke sekolah dan sebagainya.

Sedang kita lena enak dibuai mimpi, tiba-tiba kita dikejutkan dengan kasar atau perkataan yang menyakitkan telinga yang mendengar serta menyakitkan hati, sudah pasti hati berasa sangat marah. Apabila sudah dewasa dan berkeluarga, bagaimana pula kita mengejutkan anak-anak bangun dari tidur..?

Kadang-kala ibu berasa letih dan marah apabila anak yang dikejut berkali-kali tidak juga bangun dari tidurnya. Sudah digerakkan supaya bangun, tetapi masih juga mengalihkan tubuhnya ke posisi lain untuk menyambung tidurnya. Apabila dikejutkan sekali lagi, ia mendengus kerana marah diganggu.

Ibu dan bapa yang dirahmati Allah sekalian…,

Kejutlah anak kita dengan penuh kasih-sayang, bukan menjerit dan menggegarkan tubuh si anak dengan kasar.Ini akan membuatkan si anak bertambah malas untuk bangun daripada tidur akibat sikap ibu yang suka menjerit atau menggunakan kekerasan semasa mengejut si anak.

Biasanya kita menyuruh si anak segera bangun daripada tidur, sedangkan ada masanya anak mahu bermalas-malasan seketika sebelum bangun daripada tidur.

Sesungguhnya,kata-kata yang baik akan membuat si anak berasa bersemangat untuk bangun daripada tidur.

Jika si anak jenis yang liat bangun tidur, maka usahakanlah membelainya dengan kata-kata lembut dan mengusapnya. Dia akan merasa bahagia dan tahu dirinya disayangi .

Saudara-saudari yang dirahmati Allah,

Ingat..!
jangan lupa baca doa bangun daripada tidur.

Jika tidak berjaya mengejutkan anak dengan belaian dan kata-kata lembut, cubalah gerakkan tangan dan kakinya seolah-olah sedang bersenam. Anak yang masih mengantuk juga akan cepat tersedar apabila ibu atau bapa mengejutkannya dengan cara membuat kelakar atau bergurau. Ketika masih mengantuk,dia mungkin akan ketawa apabila mendengar gurauan ibu bapanya , dan akan memulakan paginya dengan perasaan ceria dan bahagia.

Sebaliknya ,cara kekerasan seperti meleteri,merentap kain selimut dan menarik telinga si anak untuk mengejutkannya daripada tidur, hanya akan menyebabkan si anak merasa malas dan tertekan bangun daripada tidur.

Tidak kira samada anak tidur pada waktu pagi, tengahari atau malam, seharusnya ibu dan bapa menggunakan pendekatan baik untuk mengejutkan anak. Perkataan kasar atau kesat akan menyebabkan anak merasa jauh hatinya.

Jika cara kekerasan di gunakan dalam mengejutkan anak daripada tidur, bimbang ia akan merosakkan personaliti si anak. Emosi anak juga akan terganggu dan tidak menentu serta merasakan suatu seksaan untuk bangun daripada tidur setiap hari.

Tidak dinafikan, ada si anak yang mempunyai tabiat bangun pagi dengan merengek atau sering saja buat hal, Namun seharusnya kasih sayang dimanfaatkan bagi memujuk si kecil bangun daripada tidur.

Sumber: http://www.halaqah.net/

Morning @Shah Alam

Akhirnya sampai jua kaki ke Pasar Pagi di Stadium Shah Alam. En.suami mmg dah lama sgt ajak pegi ke sana since masa anak sorang dulu. Semalam pegi pun tak plan pun. 'Ter' pegi jerk. hhahahhaa.. Actually en.suami keje last weekend, pepagi smlm dh kena gerak ke office. Disebabkan dia malas nak hantar anak mini ke umah tokmak, dia ajak gerak sekali ke office dia. Keje abis dlm kul 9 lebih, kami pun terus lancar ke pasar pagi tue...
Pergh!!! best..best dan best kalau ke sana waktu poket penuh weyy... ni pegi dah hujung bulan, cuci mato yo lah dek non. Segala jenis brg ada kat situ kau. dr barang dapur, basah, kering, jajan, menan, baju, handbang... sumer lah. mak dan ayah jer yg takde kau.
Nnt nak repeat pegi balik, pasal semalam budak mok aku tu buat perangai je kat sana... bengkek je en.suami... jom, sapa nak joint!!!

Alfatihah.

Tarikh 22.03.2012 smlm, pakcik en.suamiku meninggalkan kami semua.
Alfatihah untuk arwah uncle 'Ak. sakit cuma seminggu sejurus pulang dari umrah. tu pun hanya
di ICU. Allah lebih menyayangi uncle. semoga roh uncle Allah tempatkan dlm golongan org² beriman. Sayang uncle sangat-sangat sebab uncle org yg sgt baik.
*MIL sgt sedih atas kehilangan adik lelaki nya yang tersayang...


...arwah sebelum berangkat menunaikan umrah, time ni dah tak berapa nak sihat.



...arwah admitted ICU GH Ampang...